Prosecco

Prosecco

Prosecco

Bland det godaste man kan smutta på en varm sommardag är Prosecco – ett mousserande vin från Veneto regionen i Italien. Att framställa Prosecco är en komplicerad procedur som kallas Charmant. Metoden innebär att man låter vinet jäsa i ståltankar där temperaturen inte får stiga över 20 grader under jäsningsprocessen. När vinet jäst klart och alla jästrester rensats bort ska vinet lagras. Mellan ett och ett halvt till två år är den normala lagringstiden. Prosecco kan vara antingen svagt bubblig, den kallas då för frizzante. Vill man ha större bubblor får man välja den variant som kallas spumante.

Mer vininformation

  •  Champagne är mousserande vin eller rosévin från vindistriktet Champagne i norra Frankrike, med orterna Reims och Épernay som huvudorter för produktionen. Det är vanligt att namnet Champagne används i plagierande syfte för att marknadsföra mousserande vin från andra platser i världen. Det är däremot endast vin från distriktet Champagne i norra Frankrike som får lov att kallas Champagne i kommersiella sammanhang inom EU, eftersom detta är en skyddad ursprungsbeteckning.
  • Att lyssna på poddar om vin är ett smidigt och bra sätt att lära sig mer om Prosecco, Champagne och andra intressanta saker om vin.