Hårtransplantation

Hårtransplantation

En hårtransplantation är en medicinsk procedur som syftar till att flytta hår från en del av kroppen, vanligtvis baksidan av huvudet, till områden på huvudet där det finns håravfall eller tunnhårighet.

Först träffar du en specialist, vanligtvis en plastikkirurg eller en dermatolog med expertis inom hårtransplantationer. Under konsultationen diskuterar du dina förväntningar, utvärderar din nuvarande hårsituation och bestämmer om du är en lämplig kandidat för proceduren.

Innan ingreppet tas detaljerade bilder och mönster av ditt håravfall för att planera transplantationen noggrant. Du kommer också att diskutera vilken typ av hårtransplantation som är mest lämplig för dig: vanligtvis antingen FUE (follicular unit extraction) eller FUT (follicular unit transplantation), även kallad ”strip-metoden”.

FUE (Follicular Unit Extraction): Vid denna metod tas enskilda hårfolliklar ut från givardelen (vanligtvis baksidan av huvudet) med hjälp av små verktyg eller en mikromotor. Dessa folliklar extraheras försiktigt en efter en och sedan transplanteras de till mottagarområdet.

FUT (Follicular Unit Transplantation): Vid denna metod tas en remsa av hårrik hud från givardelen. Denna remsa dissekeras sedan i mindre hårfolliklar som sedan transplanteras till mottagarområdet.

Innan transplantationen börjar, får du lokalbedövning för att minimera obehag och smärta under proceduren.

Vid FUE-metoden används små verktyg eller mikromotorer för att extrahera enskilda hårfolliklar från givardelen. Vid FUT-metoden tas en remsa av hårrik hud och hårfolliklarna prepareras från remsan.

Området där håret ska transplanteras förbereds genom att göra små snitt eller hål med hjälp av mikroblad eller nålar. De extraherade hårfolliklarna placeras noggrant i de förberedda hålen på mottagarområdet. Håren placeras med precision för att efterlikna naturlig hårväxt och hårlinje.  Efter proceduren får du instruktioner om hur du ska ta hand om transplanterat hår och hur du ska hantera eventuell smärta eller obehag. Du kommer också att diskutera eventuella biverkningar och när du kan förvänta dig att se resultat.

Efter några veckor tappar de transplanterade håren initialt och går in i en vilofas innan de börjar växa igen. De flesta personer ser början av ny hårväxt inom några månader och den slutgiltiga resultatet börjar synas efter cirka 8-12 månader.

Det är viktigt att notera att en hårtransplantation är en medicinsk procedur och kräver skickliga professionella för att utföras på rätt sätt. Resultaten varierar beroende på flera faktorer, inklusive din hårtyp, kvaliteten på givardelen, och din övergripande hälsa. Det är viktigt att ha realistiska förväntningar och diskutera dina mål och frågor med din läkare innan du genomgår en hårtransplantation.